01 marraskuuta 2024

Erityisherkkä etsii ystävää!

 



Jäsenen ja työkokeilijan blogikirjoitus 


Kun sain ehdotuksen kirjoittaa tekstin ystävien etsimisestä erityisherkkänä, aloin ensimmäisenä miettimään, että mitä on ystävyys. Minusta ystävyyttä on lempeä ja hyväksyvä kohtaaminen kahden ihmisen välillä, jossa näkyy kunnioitus ja halu suhteen jatkuvuudelle. Tämä ei tarkoita sitä, että ystävän kanssa oltaisiin aina samaa mieltä tai samanlaisia. Päinvastoin ystävyydessä on tilaa molemmilla olla omanlaisensa ja asioita keskustellessa kunnioittavassa ilmapiirissä on mahdollisuus tuoda myös eriäviä mielipiteitä esille, joskus jopa väitellä. Esimerkiksi todellinen ystävä uskaltaa kyllä rakkaudella sanoa mielipiteensä, jos näyttää hänen silmissään siltä, että toinen on tekemässä elämässään huonoa hedelmää tuottavia valintoja. Ystävä kuitenkin antaa ihmiselle tilaa myös tehdä omat valinnat elämässään, ei syytä, eikä manipuloi eikä myöskään kontrolloi. Ei elä sen toisen ihmisen elämää, vaan ymmärtää yhteyden ohella myös erillisyyden ja itsenäisyyden. Ystävyys onkin tervettä yhteyttä. Sitä että tunnistaa, että tämä ihminen haluaa sydämestään minulle hyvää ja haluaa jakaa elämästään osan tai osasia minun kanssani. Ystävyys on yhteistä aikaa, yhteistä tekemistä, tutustumista ja yhteisten hetkien jakamista. Ystävyys on oman kasvunsa jakamista toisen kanssa…. Näin esimerkiksi minä ajattelen ystävyydestä. 

Mutta mistä sellaisen ystävän löytää? Minulla on tarjottavana näihin kolme vinkkiä. 

Ensimmäinen minun vinkkini ystävien etsimiseen on silmien avaaminen näkemään ne jo olemassa olevat ihmiset ympärillä. Onko kenties elämässäni jo ihmisiä, joita voisin kutsua ystävikseni, tai sellaisia ihmisiä, joiden kanssa voisin syventää ihmissuhdettani ystävyyteen? Elämässä saattaa olla tuttavallisia kontakteja ja hyvän päivän tuttuja. Heidän kanssaan voisi kokeilla, että syventyykö esimerkiksi yhteisen tekemisen kautta suhde ystävyyteen. Pyytämällä esimerkiksi tällaista tuttavaa kahvilaan kahville, tai mukaan kalareissulle. 

Toinen vinkkini on yhteiset kiinnostuksen kohteet. Vaikka aina ei tarvitsekaan olla aivan täysin samoista asioista kiinnostunut ystävänsä kanssa, yhteys voi löytyä jotain muuta kautta, niin samat kiinnostuksen kohteet voivat auttaa ihmissuhteen rakentamisessa. Kannattaa miettiä, että millaisista asioista itse on kiinnostunut ja alkaa linkittäytymään samanlaisista harrastuksista kiinnostuneiden ihmisten kanssa. Sieltä voi nousta ajan kanssa myös ystäviä. 

Viimeisenä vinkkinä annan ystävänhakuun suunnatut palstat ja toiminnat. Yksi esimerkki näistä on HSP Suomi ry:n Nuoret aikuiset -hankkeen kaveripalvelu, jossa viisi nuorta muodosti kaveriporukan tänä syksynä. Ystävää voi hakea myös esimerkiksi erilaisissa Facebook-ryhmissä. Näissä kuitenkin kannattaa kiinnittää tutustuessa huomiota erityisen paljon turvallisuuteen, ei jakaa esimerkiksi heti alkuun puhelinnumeroa sekä sopia ensitapaaminen julkiselle, turvalliselle paikalle. Kuka vaan voi esittää netissä erilaista persoonaa, jonka takia asian suhteen kannattaa ainakin alkuun olla varovainen. 

Kun ystävä tai ystäviä on löytynyt, alkaakin sellainen vaihe, että miten sitä ystävyyttä ylläpidetään? Siitä voisin kirjoittaa seuraavan blogikirjoituksen.

Ystävällisin terveisin,

Siina

Nuorten aikuisten hankkeen podcast-sarjassa syvennytään ystävyyden erilaisin ulottuvuuksiin. Kuuntele jakso verkkosivuilta, Youtubesta tai Spotifysta


2 kommenttia:

  1. Olipas asiaa tärkeästä asiasta, jota en ole koskaan osannut noin konkreettisesti ajatella! Vaikka välillä tuntuu, että ajattelen liikaakin... hienoa Siina

    VastaaPoista