Ajattelen, että nykymaailmassa, moninaisuuden ymmärtäminen ei ole ainoastaan avain parempaan yhteiseloon, vaan se luo maaperän inhimilliselle kasvulle, kehitykselle ja kukoistamiselle. Esimerkiksi erityisherkkyys ja neurokehitykselliset oirekuvat, kuten ADHD ja autismikirjo herättävät paljon keskustelua ja vaikka ne ovat erillisiä ilmiöitä, niiden yhteyttä on tärkeää pohtia, jotta voimme tukea yksilöitä parhaalla mahdollisella tavalla.
Erityisherkkyys (Highly Sensitive Person, HSP) on synnynnäinen temperamenttipiirre, jota esiintyy noin 15–20 % ihmisistä. Se ei ole diagnoosi tai häiriö, vaan ominaisuus, joka liittyy hermoston voimakkaampaan reagointiin aistiärsykkeisiin ja syvälliseen tiedon prosessointiin. Erityisherkät havainnoivat ympäristöään tarkasti ja reagoivat herkästi sekä positiivisiin että negatiivisiin ärsykkeisiin.
Erityisherkkyyttä kuvataan neljän piirteen avulla: syvällinen prosessointi, kuormittumisalttius, emotionaalinen intensiivisyys ja sensorinen herkkyys. Tämä tarkoittaa että uudet tilanteet ja ärsykkeet, kuten melu ja kirkkaat valot, voivat vaikuttaa voimakkaasti erityisherkkään ja hän saattaa kaivata rauhallista tilaa palautuakseen.
Neurokehitykselliset oirekuvat – diagnosoituja ja moninaisia
Neurokehitykselliset oirekuvat ovat diagnosoituja tiloja, jotka voivat vaikuttaa yksilön kykyyn kommunikoida, oppia tai sopeutua ympäristön vaatimuksiin. Autismikirjo, ADHD ja muut neurokirjon piirteet vaikuttavat käyttäytymiseen ja kognitiivisiin prosesseihin monin eri tavoin. Näiden piirteiden kanssa elävät saattavat tarvita erityistukea päivittäisessä elämässä ja oppimisessa.
Vaikka neurokehitykselliset oirekuvat ja erityisherkkyys ovat erillisiä asioita, on mahdollista, että yksilöllä on molemmat. Esimerkiksi yksilö, jolla on autismin piirteitä, saattaa myös olla erityisherkkä. Tällaisessa tilanteessa tuki on mietittävä yksilöllisesti, huomioiden sekä diagnoosin että temperamentin erityispiirteet. Ymmärrys molemmista auttaa rakentamaan ympäristön, jossa yksilö voi kukoistaa.
Yksilöllisyys ja ympäristön merkitys
Samoin kuin kukat tarvitsevat otollisen maaperän, hoivan ja huolenpidon kasvaakseen ja kukoistaakseen, myös erityisherkkyys ja neurokirjon piirteet vaativat ymmärrystä ja tukea voidakseen kehittyä vahvuuksiksi. Ajatus siitä, että "antaa kaikkien kukkien kukkia", kuvastaa hyvin näiden yksilöllisten piirteiden merkitystä. Meillä kaikilla on ainutlaatuisia vahvuuksia ja samalla myös haasteita. Ympäristö, jossa elämme ja kasvamme, vaikuttaa suuresti siihen, miten nämä piirteet näyttäytyvät ja miten voimme hyödyntää niitä vahvuutena. Esimerkiksi erityisherkkä lapsi voi loistaa, jos hän saa kasvaa ympäristössä, jossa häntä tuetaan kuormituksen hallinnassa ja annetaan aikaa sopeutua uusiin tilanteisiin. Samoin neurokehityksellisen oirekuvan omaava lapsi voi löytää vahvuutensa, kun hän saa strukturoitua ja joustavaa tukea, joka auttaa häntä arjessa toimimisessa.
Erityisherkkyys ei ole vika tai sairaus, vaan osa moninaista temperamenttia, aivan kuten neurokirjon piirteetkin ovat osa ihmisen monimuotoisuutta. Kummatkin voivat olla vahvuuksia, jos niitä ymmärretään ja niitä tuetaan oikein.
Kukoistamisen avaimet: Ymmärrys ja tuki
Se, että joku on erityisherkkä tai omaa neurokehityksellisen oirekuvan piirteitä, ei tarkoita, että olisi jollain tavoin heikompi tai että ei voisi menestyä. Päinvastoin nämä piirteet voivat rikastuttaa elämää, jos vain itse yksilö ja hänen ympäristönsä ymmärtävät, miten tukea hänen yksilöllisyyttään. Lisäksi voidaan kysyä, eivätkö kaikki hyödy ympäristöstä, joka on suunniteltu tukemaan erityisherkkiä ja neurokehityksellisen oirekuvan omaavia? Tällaisen ympäristön voisi ajatella luovan yleisesti tilaa yksilölliselle kasvulle ja hyvinvoinnille.
Ymmärtämällä ja hyväksymällä erilaisuuden ja yksilölliset tarpeet voimme auttaa kaikkia kukoistamaan omassa tahdissaan. Tukemalla yksilöitä heidän kasvussaan ja kehityksessään – olipa kyseessä erityisherkkyys, neurokirjo tai molemmat – luomme maailman, jossa jokainen voi voimaantua ja löytää oman vahvuutensa.
Kirjoittaja on kasvatustieteen maisteriopiskelija Erika Carlson, joka parhaillaan suorittaa työharjoitteluaan yhdistyksessä.
Lähteet
Aron, E. N. (2015) Erityisherkkä lapsi.
Airaksinen, A., Satri, J., Ollila, S., & Salonen, A. O. (2023). ”Suurin osa elämästä on menny siihen, että mun täytyis olla toisenlainen”: Herkkyyden kokemuksia nyky-yhteiskunnassa. Aikuiskasvatus, 43(4), 276–292. https://doi.org/10.33336/aik.126144
Autismiliitto. https://autismiliitto.fi/autismi/erilaista-autismia/neuropsykiatriset-hairiot/
Tuomisto, S. (2024) Erittäin herkät lapset ja stressin ilmeneminen varhaiskasvatuspäivän jälkeen. Pro gradu – tutkielma, Helsingin yliopisto. http://urn.fi/URN:NBN:fi:hulib-202406263344