24 lokakuuta 2021

Socionomstuderande från NOVIA ivriga att praktisera på HSP Finland rf! / Innokkaat sosionomiopiskelijat NOVIA:lta harjoittelussa HSP Suomi ry:llä!


Det goda samarbetet mellan NOVIA och HSP Finland rf får fortsättning

 
Vi har glädjen att få önska 4 socionomstuderande från NOVIA varmt välkomna för samhällsinriktad praktik och resursstärkande arbete till föreningen. 
 
Här nedan kan du läsa mer om Katrina, Emma, Sandra och Emma och även höra mer om hur du kan medverka i arbetet med din värdefulla insats.
 
...

Hyvälle yhteistyölle jatkoa


Meillä on ilo toivottaa tervetulleeksi NOVIA:n neljä sosionomiopiskelijaa työharjoitteluun yhdistykseen.

Alta voit lukea lisää Katrinasta, Emmasta, Sandrasta ja Emmasta sekä siitä, miten sinä voit osaltasi antaa arvokkaan panoksesi heidän työhönsä.

Harjoittelijoiden blogikirjoitus:
 

Hej alla!


Vi är fyra tredjeårets socionomstuderande som kommer att praktisera här på HSP Finland rf de kommande nio veckorna. Några av er har möjligtvis redan hunnit bekanta er med oss genom medlemsbrevet som nyligen blev utskickat. Vi inledde vår praktik i slutet av förra veckan tillsammans med vår praktikhandledare Marica Ryökäs. Vi känner oss hjärtligt välkomna och är glada över en mycket positiv start. Marica har tagit emot oss med öppna armar och har redan hunnit ge oss spännande uppdrag!

Vi började praktiken med att ge feedback och idéer om hur vi anser att HSP Finland rf webbsida kunde utvecklas. Därefter fick vi bidra med ett eget blogginlägg, vilket ni just nu läser. Ett annat uppdrag som vi gör är i samarbete med Luckan inom projektet Tips om tillgänglighet. Vår uppgift är att skapa en video om hur kulturlivet kan göras mera tillgängligt utifrån ett HSP-perspektiv. Här vill vi redan vända oss till er läsare som identifierar sig med HSP. Vad anser ni borde inkluderas i videon? På vilket sätt upplever ni att kulturlivet bör utvecklas så att era behov beaktas? Vi tar även gärna emot andra tankar, funderingar, tips eller utvecklingsförslag som kunde gynna föreningsverksamheten.

Våra förhoppningar är att vi kan bidra med att göra föreningen mer synlig och sprida medvetenhet om högkänslighet i samhället. För oss är det också viktigt att vara med och utveckla tillgängligheten i föreningen så att även svenskspråkiga personer har möjlighet att ta del av HSP Finland rf.

Vi har mycket att lära oss av er och vi hoppas på ett givande samarbete. HSP är ett relativt okänt tema för oss sen tidigare. Därför vill vi gärna höra från er läsare, vad det innebär för er att identifiera sig med HSP. Vi hoppas också att ni vill dela med er om vad ni gör för att må bra. Berätta i kommentarerna eller mejla oss på hsp-novia-1021@erityisherkat.fi

För att ni skall få lära känna oss lite bättre delar vi med oss till er om saker som får oss att må bra. Var och en behöver känna till vilka strategier som passar själv bäst för att främja sitt välmående. Några av oss har även nyligen upptäckt drag av HSP i oss själva. Denna insikt gör att vi bättre förstår hur vi som individer fungerar och vad som gynnar vårt välbefinnande. 
 

”Jag mår bra med hjälp av…"

 


Med vänliga hälsningar,

Emma H, Sandra L, Emma M & Katrina O

...

Hei kaikki! 

Me olemme neljä kolmannen vuoden sosionomiopiskelijaa ja tulemme suorittamaan yhdeksän viikon pituisen harjoittelun HSP Suomi ry:llä. Osa teistä on jo saattanut ehtiä tutustua meihin uusimman jäsenkirjeen kautta. Olemme aloittaneet tämän harjoittelun viime viikolla yhdessä työnohjaajamme Marica Ryökäksen kanssa. Me koemme olomme hyvin tervetulleiksi ja Marica on ottanut meidät avoimin sylin vastaan ja antanut meille hyvin jännittäviä ja monipuolisia tehtäviä.

Me aloitimme tämän harjoittelun antamalla palautetta ja ideoita miten HSP Suomi ry:n kotisivua pitäisi kehittää. Tämän jälkeen saimme työstää omaa blogikirjoitusta, jota te tällä hetkellä luette. Toinen tehtävämme tulee olemaan yhteistyössä Luckan kanssa, osana projektia Tips om tillgänglighet saamme luoda videon, joka käsittelee erityisherkkyyden näkökulmasta, miten voisimme tehdä kulttuurista helpommin saavutettavan. Me haluamme jo tässä kohtaa kääntyä teidän lukijoiden puoleen, jotka tunnistatte itsessänne erityisherkkyyttä. Mitä teidän mielestänne videon pitäisi sisältää? Millä tavalla kulttuurielämää pitäisi kehittää niin, että teidän tarpeenne otettaisiin huomioon? Otamme mielellään vastaan myös muita ajatuksia, ehdotuksia tai kehitysideoita yhdistykseen liittyen.

Meidän toiveemme on, että pystyisimme vaikuttamaan siihen, että saisimme enemmän näkyvyyttä yhdistykselle, sekä levittää tietoisuutta erityisherkkyydestä yhteiskunnassa. Meille on myös tärkeää olla mukana kehittämässä saavutettavuutta yhdistyksessä niin, että myös ruotsinkieliset henkilöt saisivat mahdollisuuden olla mukana HSP ry:ssä.

Meillä on paljon opittavaa teiltä ja toivomme antoisaa yhteistyötä. Erityisherkkyys on vielä varsin tuntematon aihe meille, siksi kuulisimme mielellämme teiltä lukijoilta, jotka tunnistatte erityisherkkyyttä itsessänne, mitä se teidän mielestänne sisältää. Toiveenamme on myös, että jakaisitte asioita, jotka saa teidät voimaan hyvin. Voitte joko kommentoida tai laittaa meille sähköpostia osoitteeseen hsp-novia-1021@erityisherkat.fi

Olemme miettineet asioita, jotka saa meidät voimaan hyvin, ja haluamme jakaa ne teidän kanssanne, jotta te oppisitte tuntemaan meidät paremmin. Jokainen tarvitsee itselleen sopivia keinoja, edistämään omaa hyvinvointia. Osa meistä on vastikään huomannut itsessään erityisherkkyyden piirteitä. Tämä oivallus on saanut meidät paremmin ymmärtämään, miten me yksilöinä toimimme ja mikä edistää meidän hyvinvointiamme. 

 

"Nämä asiat saavat minut voimaan hyvin..."

 

 

Ystävällisin terveisin,

Emma H, Sandra L, Emma M & Katrina O


20 lokakuuta 2021

Yksilöt yhdessä

Jäsenen blogikirjoitus:

Tunne siitä, että joku ymmärtää sinua täysin on tärkeä meille kaikille. Tuon tunteen sain kokea Voimaryhmässä, joka valitettavasti keskeytyi koronan takia ja jätti minut hetkellisesti aivan tyhjän päälle: sitä ymmärryksen tunnetta kun kokee muissa ryhmissä äärimmäisen harvoin, jos koskaan.

Mutta ne kerrat, kun istuimme alkuvuoden 2020 pimeinä talvi-iltoina saman pöydän ääressä pienenä ryhmänä, saivat sen tunteen heräämään. Muutama, toisilleen entuudestaan vieras ihminen jakoi toisilleen palasia itsestään, ja niistä palasista tunsin myös itseni. Se on erikoinen tunne.

Minun herkkyyteni ei ole kirjatietoutta, tutkimusta tai tähtikartoista luettavaa. Se on herkkyyttä, joka on minussa  on ollut aina. Minä olen tälläinen, omanlainen, en joku ihmistyyppi, väri tai ryhmä. Minä olen minä. Ja siinä ryhmässä minä sain olla minä, ainakin ajattelen näin. Ja vaikka ymmärrys toisiamme kohtaan oli hyvin selkeää, ilmeistä, ei se tee meistä samanlaisia. Meitä yhdistää sama asia: erityisherkkyys. Mutta siitä huolimatta olemme yksilöitä, jokainen omanlaisensa.

Olen muutaman viime vuoden aikana oppinut ymmärtämään itseäni entistä selkeämmin. Oppinut kanavoimaan voimavarojani, ja hakeutumaan juuri sinne, minne tunnen kuuluvani. Tästä viimeisimpänä oivalluksena uuteen ammattiin kouluttautuminen, opiskelun aloittaminen, vaikka ikää on jo sen verran reilusti, ettei koulutus olisi kaikille ihan ensimmäinen ajatus. En tiedä, onko Voimaryhmällä vaikutus siihen, ehkä on. Siellä kun sain kuulla monenlaisia tarinoita elämästä ja työn vaikutuksesta siihen. Itsellänikään ne työkokemukset eivät ole aina olleet positiivisessa mielessä ikimuistoisia. Vuosien saatossa se ammatinvalinta on ollut mielessäni: nyt en voi ymmärtää sitä nuorempaa minua, joka kouluttautui ammatteihin, joihin aikanaan olen kouluttautunut. Toki, en kadu niitäkään valintoja, ne olivat siinä elämänvaiheessa ne oikeat.

Minulle tämä erityisherkkyys on aika hykerryttävä tunne. Varsinkin, kun olen ymmärtänyt sen suuren voiman ja viisauden. Sitä se minulle on. Omia valintoja, ei muiden toiveita, vaatimuksia tai tapaa elää niin kuin normaalisti eletään. Rohkeutta olla oma itsensä. Tehdä elämästään juuri minun näköiseni. Ei kirjojen ihmistyypin, värin tai ryhmän. Vaan minun omani.

Nimim. Elmeri


(Kuva: Elmeri)

08 lokakuuta 2021

Erityisherkän arki

Vieraskynäkirjoitus:

Olemme herkkis-ystävyksiä ja meillä on ollut jo pitkään tapana vaihtaa esimerkiksi lenkkeilyn lomassa ajatuksia herkkänä olemisesta, sen hyvistä puolista sekä haasteista. Olemme kiitollisessa tilanteessa, kun olemme saaneet peilata toistemme kanssa kokemuksia opiskeluajoista tähän hetkeen, perheenäitien ruuhkavuosiarkeen. Sekä arki että itse olemme muuttuneet, mutta olemme huomanneet, kuinka herkkänä omaa arkea ja sen toteutumista täytyy kuulostella ehkä verrattain herkemmällä korvalla.

Se minkälaista arki on, riippuu paljon siitä, minkälaisista palasista elämä muodostuu. Käykö töissä, ja jos käy, minkälaista työtä tekee, missä ja minkälaisin työajoin. Onko opiskelija, eläkeläinen, tai kotona lasten kanssa. Asuuko yksin, perheen kanssa, kimppakämpässä tai vaihtelevassa osoitteessa. Minkälaista on vapaa-aika tai onko sitä ylipäätään? Vai onko työ- ja vapaa-aika limittäisiä, toisistaan erottamattomissa? Mitä on tapana tehdä vapaahetkinä ja mihin ajankohtaan ne sijoittuvat? Kaipaako omalta vapaa-ajalta hiljaisuutta vai hulinaa, toisia ihmisiä vai yksinoloa? 


Meidän molempien arjessa lapsiperhe-elämän mukanaan tuoma arjen rytmi on tällä hetkellä pinnalla. Molempien jälkikasvu on sen ikäistä, että käyvät jo koulussa tai päiväkodissa. Vauva-aikojen kuplasta, univelasta ja päiväunien tarjoamista omista hetkistä on siirrytty tilanteeseen, jota määrittävät reppujen pakkaaminen, tuonnit ja viennit, jatkuvasti kadoksissa olevat sukat, hirmuisesti pyörivä pyykkikone, pihalta löytyvät aarteet, kaikenkattava uteliaisuus ja yön pimeinä tunteina jalkapohjaan painautuvat lego-palikat. Kun lapset tutustuvat maailmaan koulussa tai päiväkodissa, myös äidit muistelevat, miten työelämässä toimitaan ja ottavat haparoivia askeleita omalla ammatillisella polullaan. Koska lapsissamme on myös hyvin herkkiä yksilöitä, myös heidän kauttaan on tullut uudenlaista näkökulmaa herkkiksenä kasvamiseen ja siihen, miten tuota polkua voisi tukea, tasoittaa ja helpottaa.

Olemme keskustelleet paljon siitä, miten löytää omaa jaksamista ja voimavaroja arkeen, joka vaihtuvien tilanteiden kanssa on meidän kokemuksemme mukaan helposti etenkin herkkiksiä kuormittavaa. Työ, opiskelu ja perhearki tuovat kyllä vaihtelua toisilleen, mutta myös väsyttää helposti. Etenkin introvertteinä herkkinä tunnistamme kaipuumme yksinoloon, hiljaisuuteen ja mahdollisuuteen nollata arjen tilanteita ja tuntemuksia rauhassa. Tämä ei ole aina helppoa, koska usein oman ajan tarpeesta on helppo tinkiä muiden enemmän akuuttien tilanteiden edessä. Samalla tiedostaa, että levänneenä toiminta arjen eri osa-alueilla toimii huomattavasti paremmin ja tasapainoisemmin. 

Erityisherkän arki, se mistä se koostuu, ja mitkä ovat sen haasteita ja voimannuttavia puolia, ovat aiheita, jotka askarruttavat meitä niin paljon, että haluaisimme tutkia asia lisää. Kotiarjen lisäksi työelämään liittyvät kysymykset kiinnostavat meitä kovasti: työssä käyminen ja kaikki siihen liittyvät koukerot vievät hyvin suuren siivun perus-arkipäivästä ja työ määrittelee hyvin pitkälle muitakin elämän osa-alueita. Haluammekin tuoda siis painokkaasti esiin myös työelämää herkän työntekijän näkökulmasta.

Olemmekin aloittaneet yhdessä kirjaprojektin, jonka tarkoituksena on kerätä laajemmin kokemuksia erityisherkkien arjesta. Kirjapajan julkaisema tietokirjamme ilmestyy näillä näkymin talvella 2023. Haluaisitko Sinä olla hankkeessa mukana?

Keräämme kirjaamme varten kirjallisia tarinoita erityisherkiltä itseltään. Vastaajaksi kelpaa kuka vain siviilisäädystä, sukupuolesta, iästä, opiskelualasta tai ammatista riippumatta: jokaisella herkkiksellä on jotain annettavaa. Emme etsi tietynlaisia vastauksia, vaan haluamme kuulla, mitä kaikkea arkeen ja työelämään liittyvää juuri Sinä haluat nostaa esiin. Tavoitteenamme on koostaa tarinoista ja omista kokemuksistamme helppolukuinen, vertaistuellinen ja voimaannuttava kokonaisuus, jonka kautta erityisherkkänä oleminen näyttäytyisi luontevana osana perus-arkipäivää ilman ”erityisen” etuliitettä.

Jos haluat lahjoittaa pienen, mutta tärkeän palan omasta arkipäivästäsi kirjoittamalla meille, voit vinkata meille kiinnostuksesi sähköpostilla lelutornintahystajat@gmail.com. Lähetämme sinulle lisätietoa projektistamme ja tarkemmat vastausohjeet. Yhteydenotto ei sido sinua mihinkään. Kaikki vastaukset ovat arvokkaita ja ne käsitellään luottamuksellisesti ja nimettömästi hyvien tutkimustapojen mukaisesti. Olet lämpimästi tervetullut mukaan projektiimme! 

Meistä kirjoittajista lisätietoa löytyy vastauskirjeen lisäksi myös omasta blogistamme lelutornintahystajat.blogspot.com, jossa tarkastelemme lapsiperhearkea erityisherkkien ja introverttien linssien läpi.

Tervetuloa mukaan, odotamme viestiäsi!

Ihanaa syksyä toivottaen,

Anna ja Laura