"Taiteilijan tärkeimpiä työvälineitä eivät ole piirtimet tai siveltimet vaan herkkyys ja tahto. Tarvitaan intuitiota antautua kuvaamaan omaa itseään. Ei voi mennä eteenpäin, jos näkemys ja tahto puuttuvat" (Kuutti Lavonen)
Mietteitä MTEA1-koulutuksen ohjaajalta
Tammikuusta 2020 aloitettu ja yhdistyksen jäsenistölle tarkoitettu pilottikoulutus on nyt saatettu päätökseen. Osallistujaväki ei ollut suuren suuri, mutta sitäkin tiiviimpi ainakin aluksi.
Hakeutumisvaiheessa oli kuusi osallistujaa, mutta tammikuun aloituspäivänä pari jo ilmoitti esteestä, joten neljällä osallistujalla lähdettiin liikkeelle. Tarkoitus oli tavata neljästi eli torstai-iltaisin tammi-, helmi-, maalis- ja huhtikuussa Vantaan Tikkurilan kirjaston tiloissa. Koronapandemian takia huhtikuun tapaaminen jouduttiin siirtämään tuonnemmaksi. Uusi ajankohta löytyikin kesäkuulta. Siinä vaiheessa oli neljän sijasta enää yksi osallistuja ja samalla todistuksen saaja.
Koulutuksen sisältö:
- Mitä hyvä mielenterveys on
- Tunnetaidot
- Elämän monet kriisit
- Ihmissuhteet ja vuorovaikutus ja
- Arjen taidot.
Ensimmäisellä tapaamiskerralla kaikki neljä osallistujaa olivat paikalla ja pystyimme hyvin peilaamaan myös käsiteltäviä asioita erityisherkkyyden näkökulmasta. Piirrehän yhdisti meitä kaikkia. Toisella tapaamiskerralla oli vielä lähes kaikki mukana, mutta sitten kolmas ja neljäs tapaaminen toteutui lopulta enää ohjaajan ja yhden osallistujan voimin.
Tavoitteenahan oli että olisimme voineet ryhmänä kulkea koko rupeaman yhdessä läpi. Arvoitukseksi jäi, kuinka paljon kevään viruspandemia vaikutti asiaan. Varmaankin joltain osin. Suullinen palaute pitkin matkaa oli kuitenkin ihan positiivista; mm. asiat jollain lailla tuttuja, mutta hyvä oli saada vahvistusta omille ajatuksille ja toiminnalle. Ohjaajana koin, että tapaamiset olivat alusta alkaen hyvin intensiivisiä; jaettiin paljon ajatuksia, kokemuksia ja osaamista sekä mielenterveysasioista että erityisherkkyydestä (etenkin tunnetaidot ja kriisit osiossa).
On hyvä myös muistuttaa, että MTEA1 -koulutuksesta todistuksen saaneella (ja ryhmänohjauskokemusta omaavalla) on mahdollisuus hakeutua Mieli ry jatkokoulutukseen MTEA1-ohjaajaksi. Olisi mukava saada jäsenistöömme lisää sekä mielenterveys elämäntaitona (MTEA) -koulutuksen käyneitä että -ohjaajia.
Ilolla voin vielä todeta, että MTEA1-koulutus saa syksyllä jatkoa jäsenistömme keskuudessa, tosin toisen ohjaajan toimesta. Meitä on tällä hetkellä jäsenverkostossamme kokonaista kaksi ohjaajaa, jotka olemme lupautuneet vapaaehtoisena ohjaamaan maksutta MTEA-ryhmiä. Itse olen sitoutunut järjestämään syventävän MTEA2-koulutuspilotin tulevana syksynä. Näistä lisää jäsenkirjeissämme sekä mm. HSP-facebookissa.
Mietteitä MTEA1 -koulutukseen osallistuneelta runon muodossa
Levollinen mieli
korvat auki ja silmä tarkkana tunneilla paljon istunut.
Herkkismiehenä mielenterveysasiat kiinnostaa,
niistä jokapäiväiseen elämään tärkeää tietoa saa.
Siksi välittömästi MTEA 1 koulutukseen paikkaa hain,
onnellinen olin, kun Tikkurilasta opiskeluoikeuden sain.
Koulutuksen tammikuussa aloitti pienehkö neljän hengen joukko,
kolme naista sekä minä pari vuotta sitten eläkkeelle jäänyt ukko.
Kirjan mukaan itselleni juuri sopivaa tahtia edettiin,
ja välillä yhdessä aiheeseen liittyviä tehtäviä tehtiin.
Elämänhallintaa koulutuksessa saatu tieto vahvistaa,
vuorovaikutustaitoihin ja ihmissuhteisiin oppia myös saa,
Vastoinkäymiset ja kriisit kuuluvat valitettavasti myös elämään,
niitä pitää osata käsitellä, jottei jää sielun sopukoihin kytemään.
Omalta osaltani koulutus on tuonut mielenrauhaa ja levollisuutta,
ja sen myötä lisännyt elämääni harmonia sekä kiitollisuutta.
Loppuun saakka koulutuksen tunnollisesti suoritin,
ja saamani todistuksen kotona lipaston päälle asetin.
Merjalle tuhannet kiitokset antamastasi ajasta lopuksi jaan,
sekä kaikille lämpimästi MTEA 1 koulutusta suositella saan.
Markku ja Merja
Kyllä se epidemia varmaan kurssiosallistumisiin vaikutti. Ihana runo!
VastaaPoista