29 maaliskuuta 2019

Erityisherkkyys, prinsessa ja media

Prinsessa Märtha Louise (keskellä).
Kuva: Hannu Sirkkilä
Toiminnanjohtajan blogikirjoitus:

Erityisherkkyys sai 20.-21.3.2019 runsasta mediahuomiota Suomessa, kun Norjan prinsessa Märtha Louise ja Elisabeth Nordeng olivat maassamme kirjansa ”Herkäksi syntynyt” esittelykiertueella pitäen Helsingissä ja Turussa esitelmät. Media, TV ja lehdistö, teki runsaasti haastatteluja ensisijaisesti tietysti Märtha Louisesta. Erityisherkkyys on vielä verrattain uusi asia, ja siksi prinsessan kaltaisen julkisuuden henkilön antamat kasvot ovat asian tunnettuudelle tärkeää. Tässä blogitekstissäni teen sisällönerittelyä siitä, mitä erityisherkkyydestä tuotiin esille viidessä mediaesimerkissä.
 

Aloitan tarkasteluni iltapäivälehdistä, jotka huomioivat norjalaisten vierailun selkeästi. Ilta-Sanomien Rita Tainola kirjoitti 20.3. julkaistun laajan jutun, jonka otsikkona oli "Suomessa tänään vieraileva prinsessa Märtha Louise avautuu asemastaan Norjan hovissa: Olen perheessämme alimmalla arvoasteella". Tekstin painopiste oli näin prinsessan asema Norjan kuningashuoneessa. Tainola mainitsee lyhyesti sen, miten Märtha Louise ja Elisabeth Nordeng kertovat kirjassaan elämästään, ajatuksistaan ja muun muassa siitä, millaisia haasteita erityisherkkä ihminen kohtaa.

Iltalehden 20.3. julkaistussa, Elina Kirssin kirjoittamassa artikkelissa erityisherkkyys kytketään prinsessan kykyyn aistia huoneessa kuolleiden henkiä. Erityisherkkyyttä tässä tekstissä ei käsitellä ollenkaan. Sama sisältö näkyy tekstin pohjana olevassa kahden minuutin videoidussa haastattelussa, jossa Elisabeth Nordeng ei saa lainkaan puheenvuoroa. Yhteenvetona näistä kahdesta iltapäivälehdestä voidaan siis todeta, että ne eivät oikeastaan ollenkaan käsittele erityisherkkyyttä tai korkeintaan sivuavat aihetta.

Ylenn Lounais-Suomen TV-uutisissa 22.3. pääpaino on puolestaan selvästi erityisherkkyydessä. Uutistoimittaja Ari Welling kertoo alkuesittelyssä, että ”Sitä (erityisherkkyyttä) ei ole lääketieteellisesti todennettu sairaudeksi”. Lause on hämmentävä ja saattaa erityisherkkyydestä tietämättömässä herättää kysymyksiä: ”eikö vielä?” ja ”pitäisikö?”. Minna Rosvallin tekemä haastattelu on hyvin informatiivinen. Siinä tulee esille aistierityisherkkyyteen liittyviä asioita, erityisherkän itsetuntemuksen tärkeys ja se, miten erityisherkkyyden kanssa eläminen tekee siitä vahvuuden. Minna Rosvall haastattelee sekä Nordengia että Märtha Louisea, ja Elisabeth Nordeng saa kuvata heidän yhteistä liiketoimintaansa ja sen päättymistä. Nordeng jää TV-uutisoinnissa kuitenkin statistin asemaan selkeän painotuksen ollessa Märtha Louisen haastattelemisessa. Haastattelukuvaamisen ohella on kuvattu norjalaisten kirjojen signeeraamista, jolloin kirja itsessään tulee vahvasti näkyviin.

KoivuTV:n Johanna Koivun tekemässä haastattelussa haastateltavia kuvataan yhdessä toisin kuin Ylen uutishaastattelussa. Temaattisesti käsitellään erityisherkkyyden tunnistamista, elämää parisuhteessa, kritiikin vastaanottoa, uupumusta applikaatio-metaforalla, erityisherkkyyden hyötyjä sekä negatiivisia puolia ja sitä, miten tärkeää on löytää itselleen elämisen tapa erityisherkkänä. Märtha Louise mainitsee myös sen, että erityisherkkyys ei ole sairaus. Molemmat haastateltavat tuovat esille omia rauhoittumisen ja tasapainottumisen muotoja. Johanna Koivu asettaa vuorotellen kysymyksiä kummallekin norjalaiselle.

Vappu ja Marja Live -ohjelmassa 20.3. haastateltavana oli vain prinsessa Märtha Louise. Haastattelun sisältönä oli alussa hänen ja Elisabeth Nordengin perustama enkelikoulu ja tematiikka liikkui täysin enkelikokemuksissa ja -energioissa. Sen jälkeen sisältö kääntyi erityisherkkyyteen ja esimerkiksi siihen, miten Märtha Louise sai tietää asiasta Elisabethin ansiosta. Tämä osuus on lyhyydestä huolimatta selkeän perusinformatiivinen. Viimeinen, Vappu Pimiän esittämä kysymys käsittelee kuitenkin enkeliteemaa.

Esittelemissäni viidessä esimerkissä KoivuTV:n toteutus on ylivoimaisesti erityisherkkyysinformatiivisin. Johanna Koivun kysymykset ovat selkeitä ja liittyvät erityisherkkyyden ydinasioihin. Myös Ylen Lounais-Suomen uutisointi sisältää hyvää perustietoa. KoivuTV on kuitenkin pieni hyvinvointi-TV ja Lounais-Suomen uutisia katsellaan vain rajatulla maantieteellisellä alueella. Suurempi yleisö on ollut valtakunnallisen median varassa, joissa pääpaino erityisherkkyyden sijasta on siis ollut kuningashuoneessa, kuolleiden hengissä tai enkelikoulussa. Näin on lopulta melko vaikeaa päätellä, että onko erityisherkkyystietämys oleellisesti lisääntynyt Märtha Louisen ja Elisabeth Nordengin vierailun myötä. On toki huomattava myös se, että vierailijoiden erityisherkkyyttä käsiteltiin myös monissa lehdissä (Voi Hyvin, Anna, Me Naiset, Turun Sanomat).

Hannu Sirkkilä
HSP - Suomen erityisherkät ry:n toiminnanjohtaja

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti