31 elokuuta 2018

Työpaja perehdytti ratkaisukeskeiseen ryhmätoimintaan

Jäsenen blogikirjoitus:

Työpaja perehdytti ratkaisukeskeiseen ryhmätoimintaan

Yhdistyksellä on alkamassa ryhmätoimintaan liittyvä pilotti. Sen aloituksena toimi lauantaina 13.1. Helsingissä järjestetty kuusituntinen työpaja, jossa alan konkarin Ben Furmanin johdolla perehdyttiin ratkaisukeskeiseen reteaming-työskentelyyn. Osallistujia oli nelisenkymmentä.

Työpajassa keskeisenä kysymyksenä oli, mitä annettavaa ryhmillä ja ratkaisukeskeisellä ryhmätyötavalla on erityisherkille. Reteaming-valmennusmenetelmässä ei keskitytä ongelmiin ja heikkouksiin, vaan toivottuun tulokseen tutkimalla ryhmissä tulevaisuusvisioita tai muuntamalla ongelmat myönteisiksi tavoitteiksi. Heikkouksien sijasta keskitytään voimavaroihin ja menneisyyden sijasta tulevaisuuteen.

Ben Furman tähdensi, että ryhmätoiminta edellyttää ohjausta. Muuten on vaarana se, että osallistujat esimerkiksi alkavat kilpailla ongelmiensa suuruudella. Ongelmakeskeisestä ajattelutavasta irtautuminen ei ole helppoa.

Reteaming-prosessi eteni seuraavasti: Ensin jakaannuttiin pienryhmiin ja harjoiteltiin positiivisen palautteen antamista esittämällä toisille ryhmän jäsenille kohteliaisuuksia. Sitten keskityttiin omien unelmien tiedostamiseen ja niiden muokkaamiseen tavoitteiksi. Muut ryhmäläiset toimivat tässä sparraajina. Tavoitetta elävöitettiin yhteistoimin antamalla sille nimi ja logo.

Seuraavaksi mietittiin yhdessä, mitä hyötyä tavoitteen saavuttamisesta on ja kuka voi auttaa siinä. Tämä on hedelmällisempi lähestymistapa kuin se, että alettaisiin kysyä, mitä tavoitteen saavuttamiseksi kannattaisi tehdä. Kysymys ”Mitä aiot tehdä ensimmäiseksi?” voi olla liian painostava ja tappaa motivaation.

Oma tavoite myös videoitiin. Video saattoi olla haastattelu, pienoisnäytelmä, monologi tai vaikkapa sanaton still-kuva. Jokainen myös mietti omasta lähipiiristään kannustajia. Ja varmaankin monet työpajassa muodostuneet pienryhmät jatkavat toimintaansa vielä pajan jälkeenkin, koska reteaming-menetelmä innosti monia.

Tavoitteen saavuttamiseksi on tärkeää myös nähdä ne edistysaskeleet, jotka on jo otettu ja joita ollaan ottamassa. Harjoituksessa mietittiin esimerkiksi, millaisen kirjeen voisi lähettää itselleen tulevaisuudesta.

Tärkeää on myös juhlistaa omia onnistumisia sekä kiittää kannustajia. Harjoituksessa kuviteltiin ryhmän tapaaminen vuoden kuluttua. Työskentely oli niin innostunutta, että monet noista tapaamisista varmasti toteutuvatkin.

Yhdistys toteuttaa tänä keväänä tutkimusprojektin, jossa verrataan reteaming-menetelmää soveltavaa ja perinteistä ryhmämuotoista vertaistukea toisiinsa. Saatujen kokemusten perusteella yhdistys kehittää oman ryhmänohjausmenetelmän. Useille eri paikkakunnille perustetaan reteaming-ryhmiä sekä niiden verrokkiryhmiä.


Irina


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti